Bosbessen - 6 goede redenen om meer bosbessen te eten!

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022
Bosbessen worden door velen beschouwd als een superfood. Rijk aan antioxidanten, en een geweldig supplement voor gezond gewichtsverlies.

Bosbessen zijn een echte superfood. Het is dus een bes die u kunt consumeren als onderdeel van uw dagelijkse voeding.

In dit artikel zullen wij u de belangrijkste voordelen van het eten van bosbessen laten zien. U kunt ook te weten komen welke soorten er zijn en wat ze verschillend maakt. Ze hebben bijvoorbeeld niet allemaal dezelfde kleur vlees of grootte.

We geven je ook enkele tips over welke recepten je kunt opleuken met verse of bevroren bosbessen.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Waar zijn bosbessen goed voor?

Er zijn verschillende goede redenen om bosbessen een vast onderdeel van uw dieet te maken. Zo zitten ze boordevol gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Het is ook een voedingsmiddel met veel antioxidanten.

Antioxidanten helpen bij het afbreken van vrije radicalen in het lichaam die anders tot diverse ziekten kunnen leiden.

Kortom, bosbessen zijn goed voor je.

Wil je meer weten over wat bosbessen eigenlijk doen voor je lichaam? Zo ja, lees dan verder voor 6 voordelen van het eten van bosbessen.

1) Bosbessen versterken uw gezondheid

Laten we beginnen met een zeer algemene reden om bosbessen te eten: ze hebben een positieve invloed op uw gezondheid en uw algemene gezondheid. Je kunt dus niet fout gaan door bosbessen te eten.

Bosbessen helpen onder meer het risico op cognitieve achteruitgang te verminderen en dragen bij tot een goed functionerend cardiovasculair systeem. Afhankelijk van de inname en uw algemene gezondheidstoestand kunnen bosbessen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, de bloeddruk te reguleren, de productie van endogene NOS te verbeteren, en nog veel meer.

Bosbessen zijn rijk aan vitamine C

Vitamine C is een antioxidant, en het is precies deze vitamine die bosbessen bevatten. In feite bevat 100 gram bosbessen maar liefst 44 mg vitamine C.

Vitamine C heeft een bijzondere invloed op het immuunsysteem van het lichaam, alsook op de vorming van aminozuren en de hormonen noradrenaline en adrenaline.

Door voldoende vitamine C binnen te krijgen, geeft u uw lichaam betere voorwaarden om virussen en bacteriën te bestrijden. Met name citrusvruchten, groene bladgroenten en diverse bessen, zoals bosbessen en zwarte bessen, zijn goede bronnen van vitamine C.

2) Bosbessen kunnen verschillende ziekten bestrijden

Bosbessen helpen niet alleen je lichaam weerstand te bieden tegen ziekten. De bes kan er ook toe leiden dat uw lichaam beter in staat is om bestaande ziekten, waaronder kanker en hart- en vaatziekten, te bestrijden.

Sommige studies tonen ook aan dat bosbessen ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Op dezelfde manier kunnen bosbessen ook pijn bestrijden, bijvoorbeeld na een zware training, als ze vóór de training worden gegeten.

Het is dus een zeer effectieve bes waar u baat bij kunt hebben, ongeacht uw huidige conditie.

3) Bosbessen verminderen de tekenen van huidveroudering

Naast het bestrijden van verschillende vormen van ontsteking en ziekte in het lichaam, kunnen bosbessen ook goed zijn voor je huid. Ook dit is te danken aan de hoeveelheid antioxidanten, waaronder fenolen en anthocyanen, die in blauwe bessen voorkomen.

Antioxidanten beschermen de huid tegen veroudering en algemene afbraak. Dit betekent dat het langer kan duren voordat uw huid tekenen van veroudering vertoont als u ervoor zorgt dat u een goede hoeveelheid bosbessen binnenkrijgt.

4) Bosbessen zijn goed tegen diabetes

Als je problemen hebt met je bloedsuiker, kunnen blauwe bessen je beter helpen. Studies hebben aangetoond dat bosbessen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dat komt omdat bosbessen de insulinegevoeligheid helpen verbeteren, vooral bij zwaarlijvige mensen die insulineresistent zijn.

Daarom kunnen wij u alleen aanraden om goed met bosbessen te eten als u diabetes heeft of in de risicogroep zit.

5) Bosbessen kunnen bijdragen tot een betere hart- en hersenfunctie

We hebben dit punt al een beetje aangestipt, maar het is toch een zeer groot voordeel van het consumeren van blauwe bessen. In feite kan de kleine blauwe bes zowel de hart- als de hersenfunctie bij mensen helpen verbeteren.

Uit studies is gebleken dat dit vooral bij ouderen het geval is, maar ook jongere mensen kunnen baat hebben bij het eten van bosbessen, aangezien deze ook een tegenwerkende werking hebben.

Gewone bosbessen, of ze nu in het wild groeien of Amerikaanse bosbessen zijn, kunnen de cognitieve functie stimuleren. Daardoor kunnen blauwe bessen het risico op ziekten als Alzheimer en Parkinson verminderen.

Bovendien kunnen bosbessen ook bijdragen tot een beter geheugen in het algemeen. En dan zijn er alleen nog de eerder genoemde voordelen met betrekking tot hart- en vaatziekten.

6) Bosbessen kunnen het gezichtsvermogen verbeteren

Bosbessen doen niet veel als je al een bouwfout e.d. hebt. Het is dus geen wondermiddel dat je een perfect gezichtsvermogen kan geven, zelfs niet als je elke dag bosbessen eet.

Bosbessen kunnen er echter voor zorgen dat u uw gezichtsvermogen niet verslechtert. Het zijn eigenlijk dezelfde parameters die weer spelen. De antioxidanten in bosbessen kunnen schade aan het netvlies voorkomen door de hoeveelheid oxidanten in het lichaam te verminderen en ontstekingen te bestrijden.

Sommigen wijzen er zelfs op dat de antioxidant anthocyanine in bosbessen de ogen kan beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Toch zouden we niet aanraden om rechtstreeks naar de zon te kijken, zelfs als je dagelijks bosbessen eet.

Voedingswaarde van bosbessen

In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van de voedingswaarde van bosbessen. De cijfers zijn afkomstig van het voedingsinstituut DTU en gelden per 100 gram.

De onderstaande cijfers hebben betrekking op rauwe bosbessen. Er kan een verschil zijn tussen rauwe en bevroren bosbessen.

Voedingswaarde per 100 gram bosbessen

Energie

219 kJ / 52 kcal

Eiwit

0,7 gram

Koolhydraten

10,4 gram

Fat

0,5 gram

Suiker

0 gram

Voedingsvezels

1,5 gram

Ash

0,2 gram

Droge stof

13,3 gram

Water

86,7 gram

Vitamine A

1,08 RE

Vitamine B2 (riboflavine)

0,0300 mg

Vitamine B6

0,0600 mg

Vitamine C

44 mg

Niacine

0,400 mg

Natrium, Na

3 mg

Kalium, K

103 mg

Calcium, Ca

15 mg

Magnesium, Mg

7 mg

Fosfor, P

9 mg

IJzer, Fe

0,800 mg

Koper, Cu

0,110 mg

Zink, Zn

0,1000 mg

Mangaan, Mn

3,30 mg

Bosbessen bevatten meer voedingsstoffen dan in de tabel staan, dus de tabel hierboven is slechts een selectie.

Kies uit 3 verschillende soorten bosbessen

De term blauwe bes wordt gebruikt voor blauwe bessen van de geslachten Lynx en Bole. Dit betekent ook dat er verschillende variëteiten blauwe bessen zijn. In de volgende paragrafen zullen wij de drie meest voorkomende in Denemarken bekijken.

Bosbessen worden gekenmerkt door hun blauwe kleur. Sommige zijn donkerder blauw dan andere, wat te wijten is aan een hoger gehalte aan de stof anthocyanine. De bessen groeien meestal aan hoge struiken, meestal bosbessenstruik genoemd, maar het hangt van de variëteit af hoe de takken en bladeren gevormd zijn.

De meeste bosbessen hebben een zoete smaak - tenzij ze te vroeg worden geplukt. De meeste blauwe bessen in Denemarken rijpen en zijn in het seizoen tussen juli en oktober.

Gewone bosbessen / Noordse bosbessen

Noordse bosbessen (vaccinium myrtillus) worden ook gewone of echte bosbessen genoemd. Het zijn vaak deze bosbessen die in het wild groeien, en daarom worden ze ook wel wilde bosbessen genoemd.

Deze bijzondere bosbessensoort onderscheidt zich van de andere twee doordat hij zowel van binnen als van buiten kenmerkend blauw is. Ze hebben dus zowel blauwe schil als vruchtvlees, wat enigszins verschilt van Amerikaanse bosbessen.

Dit betekent ook dat noordse bosbessen veel kleur achterlaten. Zo zal uw mond waarschijnlijk blauw/paars worden als u Noordse bosbessen eet. Tegelijkertijd geven ze zeker kleur aan een smoothie of cake.

Wilde bosbessen zijn kleiner dan de Amerikaanse soort. Plus, ze groeien met gekartelde bladeren en hoekige takken.

Amerikaanse bosbessen

Amerikaanse bosbessen (vaccinium corymbosum) zijn de meest voorkomende bosbessen op de Deense markt. Dus dit zijn waarschijnlijk degene die je koopt als je boodschappen doet in de supermarkt. Dit type bosbes bevat een goede hoeveelheid anthocyanen, maar niet zo veel als de wilde bosbes.

Zij zijn ook een stuk groter dan de andere blauwe bessenvariëteiten en worden daarom ook wel bosbessen met grote vruchten genoemd. Amerikaanse bosbessen zijn niet zo blauw van vlees als wilde bosbessen. In plaats daarvan hebben ze bleek vlees dat wit, groenig of blauwachtig kan zijn. Ze hebben ook een hardere huid.

Bosbes

De laatste soort blauwe bosbes die u kunt eten is de moerasbosbes (vaccinium uliginosum). De bessen kunnen op het Noordse platteland worden geplukt en worden daarom vaak verward met wilde bosbessen.

Het verschil tussen moerasbosbessen en wilde bosbessen is dat moerasbosbessen ook geen blauw vruchtvlees hebben. In dit opzicht lijkt de bes meer op de Amerikaanse blauwe bes.

Bosbessen zijn groter dan wilde bosbessen, maar kleiner dan Amerikaanse bosbessen. Ze smaken ook minder als de andere soorten bosbessen.

Vind lekkere bosbessen recepten

Je kunt allerlei heerlijke gerechten maken met bosbessen. En we hebben het niet alleen over taarten. Want hoewel het voor de hand ligt om met bosbessen verschillende taarten te maken, zoals taarten, muffins, pannenkoeken, cheesecake enz., kun je met de gezonde bessen ook gemakkelijk echte dinergerechten maken.

Bosbessen kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd aan een salade die een beetje fris moet zijn, aan koude kool of aan een bosbessencompote. De enige limiet aan wat je met bosbessen kunt doen, ben je zelf.

U hoeft niet al te veel na te denken over het soort bosbessen dat u voor het koken gebruikt - en ook niet over de vraag of de bessen al dan niet ingevroren zijn. In feite blijft de inhoud van de bosbessen grotendeels gelijk, ongeacht het soort bosbessen dat u gebruikt.

Als u dus alleen toegang hebt tot wilde bosbessen, zoals moerasbosbessen of noordse bosbessen, kunt u die gemakkelijk gebruiken in plaats van Amerikaanse bosbessen te kopen. Wees er echter op voorbereid dat u buiten het seizoen uw bosbessen misschien niet helemaal vers kunt krijgen.

Verandert de smaak van verse naar bevroren bosbessen

Onmiddellijk zal er niet veel verschil in smaak zijn tussen bevroren en verse bosbessen. De bessen zullen dus even zoet smaken, of ze nu ingevroren en enkele maanden bewaard zijn of vers uit de tuin/winkel worden gegeten.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat de bes zijn vitaminen en andere voedingsstoffen verliest. Als ze een jaar in de vriezer worden bewaard, hebben ze bijvoorbeeld "slechts" 10% van de vitamine A verloren. Bosbessen blijven dus lekker en gezond, ongeacht hoe u ze bewaart en bereidt.

Veel Gestelde Vragen

Het eten van bosbessen is gezond. Dat komt omdat bosbessen een positief effect hebben op je lichaam en het immuunsysteem. Bosbessen helpen onder meer ziekten en ontstekingen te bestrijden en zorgen voor een betere gezondheid.

Er zijn veel verschillende bosbessen. In Denemarken eten we vooral Amerikaanse bosbessen (die in de winkel liggen), maar ook Scandinavische bosbessen en moerasbosbessen, die beide in het wild groeien. Al deze bosbessen zijn gezond.

Bosbessen zijn gezond, maar je hoeft niet te overdrijven. Je kunt een handvol bosbessen per dag eten of iets meer. Maar eet niet bij elke maaltijd bosbessen.

Bosbessen kunnen ook wonderen doen voor je huid. Zo kan de bes de tekenen van veroudering verminderen omdat zij de vrije radicalen in het lichaam en de huid vermindert. Dus ga je gang en eet die bessen!