Bloedgroep dieet: Werkt eten volgens je bloedgroep? (2023)

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 03. apr 2023

Er zijn tal van diëten waaruit u kunt kiezen wanneer u op dieet wilt gaan of een echte verandering van levensstijl wilt doorvoeren. Een van de meer omstreden is waar je eet op basis van je specifieke bloedgroep.

In dit artikel kunt u lezen wat het bloedgroepdieet precies inhoudt, en wat de voor- en nadelen zijn van het volgen van een bloedgroepdieet. U kunt ook te weten komen wat u moet eten en hoe u moet bewegen, afhankelijk van uw bloedgroep. Op die manier, als je ervoor kiest om een bloedgroep dieet te volgen, ben je klaar om te gaan.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat betekent het om te eten volgens je bloedgroep?

Het idee dat je diverse ziekten kunt vermijden en in het algemeen een betere gezondheid kunt bereiken als je volgens je bloedgroep eet, is de afgelopen 20 jaar herhaaldelijk in de media en vakkringen geopperd.

Een van de grote voorstanders van dit soort dieet is Dr Peter J. D'Adamo. D'Adamo is een Amerikaanse natuurgeneeskundige arts die verschillende boeken over dit onderwerp heeft geschreven. Natuurgeneeskundigen geven hun patiënten vaak een therapeutische behandeling, waarbij zij zich onder meer richten op de voeding.

In het kort komt het bloedgroepdieet neer op het al dan niet eten van verschillende soorten voedsel op basis van iemands bloedgroep. Dit is om het risico op het ontwikkelen van ziekten zoals kanker, diabetes en andere te verminderen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat als u bloedgroep 0 hebt, u zich aan bepaalde voedingsmiddelen moet houden, terwijl bloedgroep A deze wel mag eten of omgekeerd. Dit soort dieet moet worden gezien als een aanbeveling over wat te eten om een verhoogd risico op ziekte te vermijden.

Eet volgens uw bloedgroep

In de volgende paragrafen kunt u lezen wat wordt aanbevolen om te eten voor de verschillende bloedgroepen als u het bloedgroepdieet wilt volgen.

Als u uw bloedgroep niet kent, moet u een bloedtest laten doen om zeker te zijn dat u het juiste dieet volgt. De test kan thuis worden gedaan, dus u hoeft niet naar de dokter.

Bloedgroep 0

Ruim 41% van de Deense bevolking heeft bloedgroep 0[1]. Deze bloedgroep zou een verhoogd risico op infectieziekten en maagzweren hebben als men zich niet aan het aanbevolen bloedgroepdieet houdt.

Een dieet met bloedgroep 0 moet veel vlees en groenten bevatten. Tarwe en de meeste granen moeten ook worden vermeden. Tegelijkertijd heeft niet iedereen baat bij zuivelproducten - zelfs als je niet strikt intolerant bent. Bovendien moet worden geoefend, bij voorkeur stevig.

Bloedgroep A

Er wordt beweerd dat mensen met bloedgroep A er baat bij hebben om vegetariër te zijn. Dit komt omdat hun lichaam het best reageert op een vegetarisch dieet. De meeste mensen kunnen echter een bepaalde hoeveelheid vlees eten, zoals kip of vis, zonder dat het gewenste effect wordt verminderd.

Het is belangrijk dat mensen met bloedgroep A een dieet volgen dat rijk is aan vitaminen. Mensen met bloedgroep A wordt afgeraden zuivelproducten te consumeren.

Bovendien zijn voorstanders van dit soort dieet van mening dat mensen met bloedgroep A het beste gedijen bij relatief lichte vormen van lichaamsbeweging. Dit betekent dat u zich aan yoga, meditatie, golf enzovoort moet houden als u bloedgroep A hebt.

In Denemarken hebben de meeste mensen bloedgroep A. Talls kruipen rond de 44 procent, dus allemaal een beetje hoger dan bloedgroep 0. Er wordt gezegd dat mensen met bloedgroep A een hoger risico lopen op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, suikerziekte, enz. als zij niet leven volgens het beschreven dieet.

Bloedgroep B

Als u tot de 10% in Denemarken behoort die bloedgroep B hebben, kunt u (als enige bloedgroep) gek worden van zuivelproducten. In feite is het waarschijnlijk "het gemakkelijkst" om bloedgroep B te hebben als je het bloedgroepdieet wilt volgen. Dat komt omdat je als bloedgroep B gewoon moet zorgen voor een gevarieerde voeding. U kunt vlees, zuivelproducten en groenten eten - zonder enige beperking.

Mensen met bloedgroep B moeten ook aan matige lichaamsbeweging doen, zoals fietsen, zwemmen, wandelen, enz. Je hoeft dus niet zo hard te gaan als bij bloedgroep 0 of je te beperken tot zachte vormen van lichaamsbeweging zoals bij bloedgroep A.

Als u bloedgroep B hebt, loopt u het risico langzaam groeiende virusziekten te krijgen als u niet oplet wat u eet.

Bloedgroep AB

Als u tot de groep mensen met bloedgroep AB behoort, hebt u bepaalde neigingen van zowel bloedgroep A als bloedgroep B. Dit betekent dat u eigenlijk baat hebt bij een zeer gemengde voeding. Zo moet u een gevarieerde voeding hebben van vlees, zuivelproducten, granen, groenten, fruit en, tot op zekere hoogte, vis.

Mensen met bloedgroep AB hebben vaak last van stress en problemen met hun darmen. In het algemeen hebben mensen met bloedgroep AB echter een van de meest tolerante immuunsystemen.

Slechts 5% van de Deense bevolking heeft bloedgroep AB. Mensen met bloedgroep AB wordt aangeraden diverse ontspanningsoefeningen, yoga en matige lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, golfen, enz.

Rhesus bloedgroep

We moeten ook vermelden dat de bloedgroep niet alleen verdeeld is in A, B, AB en 0. Alle mensen zijn ook of rhesus negatief of rhesus positief. Dit wordt beoordeeld aan de hand van of u een D-antigeen op uw rode bloedcellen heeft.

In de onderstaande paragrafen kunt u meer lezen over wat dit betekent.

  • Rhesus positief: U bent rhesuspositief (RhD pos) als u het D-antigeen op uw rode bloedcellen heeft. In totaal is 84% van de Deense bevolking resuspositief
  • Rhesusnegatief: U bent rhesusnegatief (RhD neg) als u de D-molecule niet heeft. In totaal is 16% van de Deense bevolking rhesusnegatief

Het is belangrijk te vermelden dat de rhesusbloedgroep geen invloed heeft op het soort dieet dat u moet volgen als u volgens uw bloedgroep wilt eten.

Voor- en nadelen van eten volgens je bloedgroep

Weet u nog niet zeker of u een dieet op basis van uw bloedgroep moet volgen? Lees dan de onderstaande paragrafen, waarin we zowel de voor- als de nadelen van een bloedgroepdieet belichten.

Voordelen van eten volgens uw bloedgroep

In theorie zijn er verschillende voordelen aan het afstemmen van je dieet op je specifieke bloedgroep. Verschillende deskundigen, zoals Dr. D'Adamo, wijzen er namelijk op dat het een positieve invloed kan hebben op het risico om verschillende soorten ziekten te ontwikkelen. Deze omvatten kanker, diabetes, lever-, darm- en maagproblemen, stress, virale infecties en meer.

Er kan dus worden gesteld dat u een betere gezondheid kunt bereiken als u een bloedgroepdieet volgt.

Is het bloedgroepdieet goed voor je gezondheid?

Tot op zekere hoogte kan worden gesteld dat het volgen van een dieet dat bij uw bloedgroep past, gezondheidsbevorderend kan zijn. Dit komt echter grotendeels doordat mensen die overschakelen op een bloedgroepdieet over het algemeen in het dagelijks leven beter gaan eten.

Daarom wijzen verschillende onderzoekers en professionals hierop als de basis van de gezondheidsvoordelen. En dus zeggen ze dat bloedgroepen weinig met het proces te maken hebben, maar dat er eerder een verband is tussen de verbeterde gezondheid en een algemene verandering in levensstijl.

Nadelen van eten volgens bloedgroep

Aangezien het bloedgroependieet over het algemeen uit gezonde voeding bestaat, ongeacht welk bloedgroependieet u moet volgen, zijn er als zodanig geen nadelen verbonden aan het volgen van dit dieet.

Men kan echter stellen dat je jezelf beperkt in de voedingsmiddelen die je kunt consumeren. En dat is niet nodig als het geen positieve invloed heeft op je gezondheid. Als u bijvoorbeeld fijne zuivelproducten kunt verdragen, hoeft u ze niet per se op de plank te zetten. U kunt een glas melk drinken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat het uw gezondheid schaadt.

Waarom je moet weten over lectines

Het is ontzettend belangrijk om te weten wat lectines zijn, of je nu een bloedgroepdieet volgt of niet. Maar misschien vooral als u dit soort dieet wilt volgen, want er staat zelden in hoe voedsel moet worden bereid.

Lectines zijn een vorm van eiwitten die voorkomt in planten, groenten en sommige fruitsoorten, alsook in diverse volkorenproducten en noten. Je vindt lectines in paddenstoelen, bonen, linzen, aardappelen, tomaten en andere voedingsmiddelen. Lectines zijn afweerstoffen die voedsel beschermen tegen bacteriën en schimmels.

De meeste lectines worden automatisch uitgescheiden omdat ons immuunsysteem ze elimineert. Sommige lectines reageren echter door onze bloedcellen, zowel de witte als de rode, te vernietigen, doordat ze samenklonteren. Het effect van lectines kan worden versterkt of verminderd, afhankelijk van hoe je het voedsel bereidt. Zo zal het koken van bananen het effect van lectines versterken, terwijl het koken van bonen ze onschadelijk zal maken.

Kritiek op het bloedgroepdieet

Het bloedgroependieet heeft in wetenschappelijke kringen veel kritiek gekregen. Dit komt omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit soort dieet een positief effect heeft op het lichaam. Er is geen belangrijk onderzoek of ander bewijs waaruit blijkt dat het dieet werkt, behalve dat het in het algemeen de gezondheid verbetert doordat mensen gezonder gaan eten dan zij gewend waren.

Dit betekent niet dat de theorie niet geworteld kan zijn in iets dat van betekenis zou kunnen zijn. Er is gewoon geen bewijs dat het het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten verhoogt of verlaagt.

Het boek van Dr. Peter J. D'Adamo is met name bekritiseerd omdat het de mensen wel vertelt wat zij moeten eten, maar niet hoe zij de verschillende voedingsmiddelen moeten bereiden. Als gevolg daarvan kunnen meer mensen ziek worden van de dagelijkse inname van lectines.

Een deel van de theorie, aangehangen door Dr. D'Adamo en anderen, is ook volledig in strijd met diverse feiten. Bijvoorbeeld dat bloedgroep 0 de eerste bloedgroep is, en dat mensen met deze bloedgroep dus moeten eten als jagers, zoals onze voorouders.

Totdat er meer onderzoek is gedaan naar het dieet voor elke bloedgroep, is er geen garantie dat dit bloedgroepdieet heeft gewerkt of op enigerlei wijze uw immuunsysteem en lichaam beïnvloedt/ondersteunt. Kies dus alleen voor dit dieet als u denkt dat het u kan helpen gezonder te eten.

Veel Gestelde Vragen

Sommigen geloven dat eten volgens de bloedgroep heilzaam is omdat het de kans op het ontwikkelen van verschillende ziekten kan verkleinen. Lees hier meer over wat je moet eten op basis van je bloedgroep.

Er is geen onderzoek dat aantoont dat een bloedgroepdieet de "juiste" manier van leven is. Verschillende deskundigen wijzen erop dat de positieve tendensen te danken kunnen zijn aan een gezonder voedingspatroon in het algemeen.

Er zijn vier verschillende bloedgroepen: A, B, AB en 0. Bovendien zijn alle mensen ofwel rhesus-positief ofwel rhesus-negatief. Lees meer over bloedgroepen in ons artikel.

Er is geen bewijs dat bloedgroep enig effect heeft op het al dan niet ontwikkelen van een ziekte. Verschillende factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van de ziekte. Praat met uw arts als u meer begeleiding nodig hebt.